Mester de Acasa

Rigips - e un material sau o firma?

Amenajari Interioare cu Placi de Gips Carton - Rigips
Astazi alergam sa ne amenajam casa cat mai frumos. Deseori auzim remarca: sunt strambi peretii...Oare avem o solutie? DA. Placarea cu RIGIPS. OK. Totusi, corect ar fi sa spunem placarea cu tencuiala uscata sau pereti de gips-carton. Asa cum firma XEORX a devenit in Romania "numele" copiatorului, RIGIPS a devenit "numele" placilor de gips carton.

Haideti sa vedem ce este cu acest gips-carton. Este o placa formata din trei straturi: carton, gips, carton. Este un sandwich de carton care are in mijloc gips. Grosimile placilor sunt de 9.5 sau 12 mm. Exista placi tratate ignifuge sau hidroizolante. Dimensiunile in care se gasesc standard sunt de 1.1x2.6m.
Cu toate ca astazi este la mare moda, nu a fost dintotdeauna asa. Folosirea gipsului a cunoscut urcusuri si coborasuri de-a lungul timpului. Primele date despre folosirea gipsului provin de la egipteni care au folosit acest material. Gipsul e o roca de tip calcaros care prin uscare creeaza acel praf fin alb. Amestecat apoi cu apa revine la starea initiala de roca destul de dura. Denumirea de gips provine in zilele noastre de la numele pe care grecii i l-au dat. Dupa ce si romanii au folosit destul de mult gipsul, datele despre acest material de constructii nu mai apar decat in a doau jumatate a mileniului al doilea. Si atunci apare sub numele de tencuiala de Paris.
Productia industriala a placii dde gips carton incepe la inceputul secolului 20. ca de fiecare data, totul a inceput dintr-o greseala, cand gispul s-a intarit peste o placa de carton in mod accidental. In goana dupa materiale noi de constructii, solutia a fost adoptata initial mai incet apoi din ce in ce mai mult.

Asa dar, iata povestea gips-cartonului. Cat despre RIGIPS, este o prestigioasa firma producatoare din Germania. Alt producator existent pe piata romaneasca este de exemplu KNAUF. Si exemplele pot continua.
Cert este ca placile de gips carton au convins constructorii de avantajele folosirii lor. Reduc timpul de lucru si maresc calitatea finisajelor.

Acasa     Adauga comentarii

Comentarii